New York Apartments
Het gebouw New York is onderdeel van het stedenbouwkundig plan ’Welgelegen’ in Apeldoorn. Direct aansluitend op de binnenstad en liggend aan het Apeldoorns kanaal was dit gebied tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw een rommelig bedrijventerrein (met onder meer een slachterij). Het gebied werd decennialang gezien als een ‘lastige en onaantrekkelijke hindernis’ in de stedelijke ontwikkeling van Apeldoorn. Totdat door Rein Geurtsen en Partners en Atelier Quadrat een stedenbouwkundig plan gemaakt is, waardoor het gebied uit het isolement gehaald is.
Gebouwcontour
Aan het Apeldoorns kanaal wordt de nieuwe wijk Welgelegen gemarkeerd door het gebouw New York. Voor dit gebouw was een zeer compacte bouwenveloppe gereserveerd in de voorzieningen- en parkstrook, de interne ‘as’ van de wijk. Deze enveloppe had een ruitvormige plot en was bedoeld voor een bebouwing met een aanzienlijk hoogtesprong: van 5 lagen in de omgeving naar 10-12 lagen voor dit accent.
Plattegronden
De ruitvormige envelop is bewerkt door de vlakke hoeken af te ronden en de spitse hoeken te behouden. Binnen de envelop is dit ruit-thema herhaald in twee torens met dezelfde hoofdvorm. Deze zijn uitgewerkt met een typologie van 2 woningen per laag, met daartussen een ontsluitingskern, overgaand naar 1 woning per laag op de bovenste 2 verdiepingen.
Binnen deze ruit-vormige contour is de indeling van de woningen vrij: omdat de leidingen en installaties tegen de ontsluitingskern liggen is de binnenruimte geheel open en vrij indeelbaar. Wel krijgt de binnenruimte richting c.q. oriëntatie door de grote balkons aan de westzijde, de kanaalzijde. Deze oriëntatie maakt een invulling met wonen op het westen en slapen op het oosten voor de hand liggend. Het proces van de verdere indeling van de woningen is door de ontwikkelaar OMA Apeldoorn bijzonder aangepakt: potentiële belangstellenden konden -i.p.v. gebruik te maken van de traditionele verkoopbrochures en gefixeerde plattegronden- al in de ontwerpfase met dons als architect aan tafel om invulling te geven aan het interieur van hun woning. Constructief is deze vrij indeelbare plattegrond mogelijk gemaakt door de torens uit te voeren met dragende gevels. Deze gevels zijn ontworpen met een systematische, modulaire maatvoering, zowel wat betreft de binnen- als buitenspouwbladen. De binnenspouwbladen zijn opgebouwd met vaste modules van geprefabriceerd beton waarmee zowel de ronde als de rechte gevelsegmenten zijn samengesteld.
Gevels
Deze modulaire opzet lag ten grondslag aan het ontwerp van de gevels. Deze zijn geordend in een vaste maatvoeringssystematiek van kozijnen, metselwerk-, metaal- en natuursteen penanten. De buitencontour van de torens is in zwart(-grijze) materialen uitgevoerd, d.w.z. in de plint uitgewerkt met graniet (Nero Angelo) en voorts met metselwerk en metaalbeplating. De binnencontour van de torens is wit en uitgevoerd in stucwerk. Door de afrondingen vloeien buiten en binnen, zwart en wit in elkaar over en ontstaat een wisselend spel van ex- en interieur, van gesloten- en openheid. De ontsluitingskern is apart gematerialiseerd in (geëmailleerd) glas. De stedenbouwkundige inpassing volgend, is het gebouw verticaal opgebouwd met een ‘basement’ van de onderste 2 verdiepingen (een hoogte die aansluit bij de voorzieningenstrook in de ‘as’ van de wijk), een middenpartij die aansluit op de aangrenzende 5-laagse bebouwingswand langs het kanaal, en een bovenbouw die hierboven uittorent en de grotere, stedelijk-landschappelijke schaal aangaat.
Oplevering | 2020 |
Fotograaf | Janne Linders en Harry Noback |